Is de komst van OpenShift de dood van DevOps?

[Door Ardo van Rangelrooij, Open Source Consultant bij AnyLinQ] Al een tijdje maakt OpenShift, de high end containerontwikkelomgeving van Red Hat, furore in de datacenterwereld. De technologie heeft het mijn inziens in zich om grote disruptieve gevolgen te hebben voor de manier waarop DevOps-teams functioneren en hoe datacenters zijn ingericht.

Red Hat’s OpenShift laat zich het beste beschrijven als een schil die om Kuber netes is gebouwd, de containermanagementtechnologie die Google heeft ontwikkeld om op grote schaal diensten op en af te kunnen schalen in zijn eigen datacenters. Vier jaar geleden gaf Google Kubernetes vrij aan de opensource community, zodat anderen er ook aan kunnen werken. Sindsdien heeft de technologie snel aan populariteit gewonnen. Red Hat heeft de technologie tot zich genomen, voorzien van allerlei extra functionaliteiten en uitgebracht als OpenShift.

OpenShift
OpenShift is  een zeer complete containerontwikkelomgeving die je helemaal kan configureren hoe je wil. De technologie maakt inrichting en onderhoud van een ontwikkelomgeving eenvoudig.  Applicaties kunnen met een druk op de knop worden getest en uitgerold.  Er kan daarbij gebruik worden gemaakt van ingebouwde CI/CD mogelijkheden, dan wel van (reeds bestaande) externe CI/CD straten.  Ook monitoring en logging wordt standaard meegeleverd, en ook die kunnen gekoppeld worden aan externe infrastructuren. De containertechnologie is bovendien heel schaalbaar. Als OpenShift eenmaal is ingericht maakt het voor de beheerder niet uit of er 10 of 100 machines onder de knop zitten.

Alternatief
De populariteit van containertechnologie komt vooral doordat het een alternatief biedt voor de relatief inflexibele virtualisatieplatformen. Een server appliance met drie VM’s bevat een hypervisor en drie aparte besturingssystemen die hierop draaien. Een server appliance die gebruik maakt OpenShift gebruikt maar één OS, iedere container deelt de operating system kernel met de andere containers. Containertechnologie stelt in staat om het technologielandschap te versimpelen en met minder software en minder ingrepen veranderingen in de datacenteromgeving door te voeren.

VMWare
Momenteel wordt containertechnologie nog vooral gebruikt door ontwikkelbedrijven, omdat die een bijzonder veranderlijk applicatielandschap onderhouden. De impact van containertech gaat echter verder. Op de eerste plaats gaat het invloed hebben op het leverancierslandschap. De noodzaak om een virtualisatieplatform te hebben gaat verdwijnen, oplossingen als OpenShift zijn makkelijker te gebruiken en minder complex. Virtualisatiesoftware blijft de komende tien jaar nog een factor van betekenis omdat mensen de software als legacy hebben, maar virtualisatieleveranciers moeten serieus gaan nadenken hoe ze toegevoegde waarde blijven bieden. Een bedrijf als VMWare sorteert bijvoorbeeld voor door VMWare via VKE (VMware Kubernetes Engine) te ontwikkelen, een Kubernetes-omgeving voor de eigen gebruikers die het bedrijf aanbiedt naast zijn bestaande Pivotal Container Service.

DevOps
Containertechnologie gaat daarnaast grote invloed hebben op de samenstelling van DevOps-teams. Devops werd indertijd bedacht met het idee dat het proces van applicaties ontwikkelen en live zetten gesmeerder moest lopen. Beheermensen en ontwikkelmensen werden daarom bij elkaar gezet, zodat beide groepen met elkanders taken en uitdagingen rekeningen gingen houden. Die truc heeft indertijd goed gewerkt, maar is door technologie als OpenShift niet meer nodig. OpenShift geeft IT-afdelingen zoveel inzicht en beheergemak, dat er in feite nauwelijks nog beheertaken zijn.

Uiteraard moet OpenShift ook worden beheerd en worden ingericht. Beheerders gaan dus niet verdwijnen, maar ze worden wel vooral OpenShift-beheerders. En van die OpenShift-beheerder heb je er een stuk minder nodig. Eén OpenShift-beheerder kan bijvoorbeeld rustig tien ontwikkelaars ondersteunen. In DevOps-teams is die verhouding toch veelal 50/50.