Gebruikmaken van de cloud? Dat doe je door een Software Defined Datacenter (SDDC)

De IT-wereld in de ban van cloud computing. Softwareleveranciers leveren hun technologie tegenwoordig als clouddienst in plaats van als softwarepakket. En grote bedrijven maken steeds meer gebruik van public clouds van Microsoft en Amazon.

De cloud is een middel.. geen doel
Omdat er zoveel om cloud te doen is, komt het nogal eens voor dat IT-managers het gevoel hebben dat ze achterlopen als ze nog niet van de cloud gebruikmaken. Maar dat is helemaal niet nodig! Ondanks al het lawaai maakt nog steeds de overgrote meerderheid van de bedrijven gebruik van on premise IT-systemen. 80% van de datacenter workloads draait on premise.

Je loopt niet achter als je niet in de cloud zit. De cloud is een middel.. geen doel. De cloud heeft voordelen en nadelen. Het hangt af van de wensen en behoeftes van de gebruiker of ze er gebruik van willen maken.

De flexibiliteit van de cloud is bijvoorbeeld erg gunstig. Rekencapaciteit en opslag is erg makkelijk op- en af te schalen. Je kunt met erg weinig moeite bij wijze van spreken iedere plek op de wereld bereiken met je IT-systemen. En het beheer van de infrastructuur is voor een belangrijk deel uitbesteed. Maar als het gaat om kosten kan je in veel gevallen beter een eigen infrastructuur onderhouden. En ook de risico’s van een vendor lockin kunnen meespelen om niet te verhuizen naar de cloud.

Het beste van twee werelden met een SDDC
Een middenweg tussen gebruik van eigen infrastructuur en public cloud in de vorm van een software defined datacenter (SDDC) is voor veel IT-managers wenselijk. Een SDDC is volledig gebouwd op software en zorgt ervoor dat het bijzonder makkelijk is om capaciteit uit de cloud bij te schalen. Gebruikers hebben daardoor altijd een acceptabel kostenniveau.

De capaciteitsvraagstukken van de retail zijn een mooi voorbeeld. In januari kunnen de retailers gebruikmaken van de eigen infrastructuur. Maar tijdens de Kerst moeten webshops al het verkeer aankunnen. En dan is het nuttig om capaciteit flexibel op te schalen uit de cloud.

Het software defined datacenter geeft IT-beheerders het beste van twee werelden. Ze hebben dan de lage kosten van on premise gebruik en kunnen capaciteit flexibel opschalen wanneer die nodig is. IT-managers moeten helemaal niet van cloud gebruikmaken. Ze moeten er gebruik van maken als dat nodig is.

Meer weten over VMware? Bezoek de partnerpagina!

Meer weten over SDDC? Bekijk deze video;