Fortinet, het Zwitsers zakmes van IT Security

Kort geleden spraken we met onderzoeksbureau Gartner en die toonden een opvallend inzicht. Op een slide stonden de top vijf aandachtsgebieden van CIO’s in de periode vlak voor de uitbraak van corona, ruwweg voor 1 maart, en de topvijf van nu. Sinds de uitbraak zijn cloud en Covid-19 maatregelen met stip die top vijf binnengkomen. Dat geeft wel aan hoe ontzettend snel het onderwerp cloud groter is geworden op de radar van CIO’s. Diezelfde CIO’s vinden cybersecurity overigens wel belangrijker dan de cloud.
door Mario Maas, Channel Manager Fortinet Netherlands


Andere werksituatie
We kunnen dus rustig stellen dat de plotselinge komst van Covid-19 heeft gezorgd voor een snelle opkomst van de cloud. Er was geen tijd om nog eens de koppen bij elkaar te steken, van de ene dag op de andere was voor veel organisaties de werksituatie compleet anders dan daarvoor. Die situatie is nog steeds anders en zal hoogstwaarschijnlijk worden opgenomen in het nieuwe normaal. Werknemers zitten niet meer op het eigen netwerk, op de eigen infrastructuur. Sterker, werknemers werken nu vaak niet eens meer op bedrijfsapparatuur. Maar ondertussen moet de organisatie gewoon doordraaien. Applicaties moeten beschikbaar zijn, en niet alleen op een bepaalde locatie of een bepaald apparaat. En, niet in de laatste plaats, naast universeel beschikbaar ook veilig. En liever gister dan morgen, hadden we dat al gezegd? De cloud speelt hierbij een cruciale rol.

Complexer
En daar zit hem ook gelijk de crux. Want die vlucht naar ‘extern’ en dus naar de cloud, heeft het beheer en de beveiliging allesbehalve eenvoudiger gemaakt. Want de cloud is niet van het ene op het andere moment de enige datahoudende bron. De cloud is erbij gekomen, en in veel gevallen in de gedaante van meerdere leveranciers met elk hun eigen beleid en voorwaarden. Bijvoorbeeld public cloud en SaaS-omgevingen. De een vraagt een totaal andere aanpak dan de ander.  Ondertussen verwachten werknemers dat alles net zo werkt, en net zo snel en veilig is als ‘eerst’, ongeacht hoe en waar ze nu werken. En waar complexiteit ontstaat neemt de vraag naar security en uniform management toe. Gelukkig zijn er dankzij partijen als Fortinet ook in deze situaties oplossingen, zodat die complexe infrastructuur ook van een solide beveiligingslaag kan worden voorzien.

Het zakmes
Fortinet levert als een Zwitsers zakmes één beheeromgeving die legio functionaliteiten vervult als het gaat om security. Met onze Security Fabric beveiligen we al jaren vanuit een architecturale benadering de hele IT-infrastructuur van organisaties. En daarbij maakt het niet uit waar infrastructuur, devices, applicaties en gebruikers zich bevinden. On-premise of in de cloud. Sterker, met het Fortinet Security Fabric is de transitie naar de cloud qua beveiliging juist eenvoudig omdat ons Security Fabric in die multilayer infrastructuur geïntegreerd is. Recent hebben we met de overname van OPAQ, leverancier van Secure Access Service Edge (SASE),  een extra gereedschap aan ons zakmes toegevoegd die de uitdagingen van cloudtransitie verkleinen. Door deze toevoeging aan ons reeds bestaande Secure SDWAN portfolio bieden we connectivity, security en quality of service die geprovisioned en beheerd kunnen worden vanuit de cloud. Daarmee is veilig applicatiegebruik niet afhankelijk meer van locatie, of ze nou in de cloud draaien of in eigen beheer.

World of AnyLinQ
En dat sluit mooi aan bij het thema van World of AnyLinQ: ‘unlocking the complete cloud potential’  zou de standaard moeten zijn die iedere IT-dienstverlener nastreeft, waarbij flexibiliteit en faciliteren centraal staan. Daarin zijn AnyLinQ en wij gelijkgestemd, en samen helpen wij organisaties om de stap naar de cloud zo goed, vlot en veilig mogelijk te maken.

Vincent Zeebregts
Vincent ZeebregtsCountry Manager Netherlands bij Fortinet
Vincent Zeebregts, Country Manager Netherlands bij Fortinet, is één van de experts die aanschuift bij het discussiepanel van World of AnyLinQ (online) op 1 oktober 2020. Meld je aan via deze link aan voor deelname aan deze interactieve uitzending.