Flexibiliteit en keuzevrijheid

Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg’, zou Albert Einstein ooit gezegd hebben. Mogelijk zei hij het iets genuanceerder door te stellen dat je problemen niet kunt oplossen als je daarvoor dezelfde methoden gebruikt als waardoor die problemen zijn ontstaan. Maar of het nu wel of niet een letterlijk citaat van Einstein is, de inhoud staat als een huis. Laten we het bijvoorbeeld eens toepassen op organisaties en hun transitie naar de cloud. De meeste problemen ontstaan doordat we de manier waarop we vroeger IT bedreven nu op exact dezelfde manier uitvoeren in een totaal andere omgeving.
door Boudewijn Aelbers, Director Presales Benelux bij VMware

Innovatief en creatief
De afgelopen vijftien jaar is de cloud een soort profetie geweest. Het devies was: ‘We gaan naar de cloud, dus het is goed!’ In de cloud deden we vervolgens hetzelfde trucje als daarvoor in het eigen datacenter. Inmiddels zijn we erachter dat dat geen goede strategie is. Moderne technologie moet je op een moderne manier inzetten, anders houd je je oude problemen. Innovatie en flexibiliteit zijn daarbij doorslaggevend. Leveranciers moeten dus steeds innovatiever en creatiever worden om de klant tevreden te houden. Zowel in hun productaanbod zelf als in de manier waarop ze hun producten aanbieden.

Automotive industrie
Een mooi voorbeeld van dergelijke nieuwe flexibiliteit leveren ze bij Volvo. Zij hebben een nieuw businessmodel gecreëerd waarbij je geen vast model meer least voor een vastgelegde periode. Maar je least mobiliteit op een flexibele en creatieve manier. Voor een businessafspraak op een mooie zonnige dag staat er ’s ochtends een leuke cabrio voor je klaar. En als je drie weken met je gezin met vakantie gaat dan stap je in een ruime stationwagen. Als je dan nog een automatische koppeling met je agenda maakt, is er echt sprake van flexibele mobiliteit: het juiste vervoermiddel op het juiste moment op de juiste plek en tegen de juiste prijs. Doel: klanttevredenheid.

Denk vanuit de doelgroep
Een hele nieuwe aanpak dus, en zo moeten we ook met de cloud omgaan. Als de klant niet tevreden is, dan moet hij onmiddellijk kunnen overstappen op een andere leverancier. In de praktijk is dat misschien lastig, omdat het simpelweg tijd kost om een cloudomgeving te migreren. Maar het gaat om de gedachte die erachter zit. En zolang de leverancier de klant tevreden houdt en zorgt dat de klant nieuwe technologie tot zijn beschikking krijgt zonder dat hij zijn processen hoeft aan te passen, is een overstap ook helemaal niet nodig. Op die manier blijf je jezelf als leverancier ook constant uitdagen om het allerbeste te leveren voor de klant.

‘Zelfrijdend datacenter’
En dat naadloos integreren van nieuwe technologieën is precies wat VMware voor ogen heeft. Daarom hebben we als ontwikkelstrategie ook altijd voor encapsulatie gekozen; het inpakken van een bestaand systeem in kleine componenten zodat deze oude softwarecomponenten kunnen communiceren met nieuwe software die is ontwikkeld met behulp van moderne technologie. Zo krijgen klanten nieuwe technologie tot hun beschikking zonder dat ze daar ingrijpende wijzigingen in hun systemen voor hoeven te doen. En waarbij het onderliggende platform inwisselbaar is.

Hierbij kun je de analogie met de automotive-industrie nog verder doortrekken. Een zelfrijdende auto heeft twee hoofdcomponenten. Een mechanische component die stuurt, gas geeft, remt etc. Dit is zijn in de cloud leveranciers zoals AWS, Microsoft Azure, Google etc. Daarnaast is er een ‘slimme’ component die de wereld om de auto heen waarneemt en op basis van die waarnemingen en reeds bekende data beslissingen doorgeeft aan de mechanische component voor de beste route.

VMware cloud-management is die slimme component die de juiste, snelste of goedkoopste route bepaalt. Omdat VMware op de platformen van alle grote hyperscalers aanwezig is met de VMware Cloud Foundation, kunnen wij, indien nodig, een overstap van de ene naar de andere leverancier faciliteren. Een Software Defined Data Center (SDDC) zou je wat dat betreft ook een Self Driving Data Center kunnen noemen.

Volgend normaal
Iedereen heeft het tegenwoordig over ‘het nieuwe normaal’, maar die term dekt de lading niet. Inmiddels zitten we namelijk in de vijfde industriële (digitale) revolutie. Het is dus geen nieuw normaal, maar een volgend normaal. AnyLinQ heeft dat goed begrepen. Ze hebben hun bedrijfsslogan aangepast naar ‘the next standard in IT services’. Wat wij doen met een partner als AnyLinQ is samen nieuwe mogelijkheden naar onze klanten brengen. Klanten uitdagen om zichzelf te verbeteren. En zo onszelf verbeteren. Want over een tijdje is er weer een volgend normaal: verandering is de enige constante.

Tijdens het discussiepanel op World of AnyLinQ op 1 oktober ga ik graag in gesprek over innovatie, keuzevrijheid en flexibiliteit in de cloud!

Boudewijn Aelbers
Boudewijn AelbersDirector Presales Benelux bij VMware
Ook Boudewijn Aelbers, Director Presales Benelux bij VMware , schuift als expert aan bij het discussiepanel van World of AnyLinQ (online) op 1 oktober 2020Meld je aan via deze link aan voor deelname aan deze interactieve uitzending.