De consultants van AnyLinQ zijn toekomstbestendig

AnyLinQ is schaalbaar en toekomstbestendig gemaakt. Steven Rijnders, sinds juli dit jaar Manager Fieldmanagement, legt uit wat dit betekent voor de consultants van AnyLinQ: “We zorgen dat we nu al klaar zijn voor de vragen van de klant van morgen.”

In juli dit jaar paste AnyLinQ de interne structuur aan op de ambitie om het bedrijf schaalbaar en toekomstbestendig te maken. Daartoe werd onder meer de functie Manager Fieldmanagement in het leven geroepen. Steven Rijnders is benoemd in deze functie en legt nu, enkele maanden later, uit hoe AnyLinQ profiteert van deze ingreep en hoe de consultants van AnyLinQ beter worden begeleid. Goedlachs beantwoordt hij alle vragen over zijn functie: “Tot we deze verandering aanbrachten waren de functieprofielen van de business unit managers en operational managers bij AnyLinQ heel breed. Sales, HR, contracten, alles viel binnen die functies. Dat heeft een tijd goed gewerkt, maar de begeleiding van de consultants in hun professionele loopbaan kon beter. Toen het MT naar de toekomst, groeiambities en de daarbij behorende doelstellingen keek, was een andere structuur noodzakelijk. Met meer focus op de consultants en de mogelijkheid om sneller te kunnen opschalen.”

Focus
Om die focus aan te kunnen brengen werden de business units en de functies van de business unit managers en operational managers opgeheven. Daarvoor in de plaats kwamen Operational Field Managers met daarnaast een Technical Field Manager in de laag daarboven de Manager Fieldmanagement. Vincent van der Mast is recent aangesteld als Technical Field Manager. “En alle processen die voorheen verspreid over de organisatie plaatsvonden hebben we samengebracht. We hebben nu een aparte sales-afdeling, aparte HR, recruitment en operations. De Operational Fieldmanagers zijn het aanspreekpunt van AnyLinQ en verantwoordelijk voor het persoonlijk begeleiden en coachen van de consultants. De Technical Fieldmanager is verantwoordelijk voor het op technisch vlak begeleiden van de consultants, de trainingen en opleidingen. Samen zorgen ze er dus voor dat de consultants klaar voor de toekomst zijn. En ik geef leiding aan die twee parallelle processen en ben verantwoordelijk voor de professionele begeleiding en ontwikkeling van de consultants en het binden van de consultants aan AnyLinQ. Er is dus nu veel meer focus.”

Kennis
De ‘oude’ business units bestaan niet meer als dusdanig maar momenteel worden er een aantal ‘kennisgebieden’ gedefinieerd. Rijnders: “Alles draait natuurlijk om de vraag hoe we onze consultants toekomstbestendig kunnen houden. Onze consultants zijn namelijk al heel erg goed, maar we willen meer. We willen altijd voorop lopen. Innovatief zijn. Zorgen dat wij nu al de producten van morgen voor de klant op de radar hebben en kijken hoe we de klant daar mee kunnen helpen. AnyLinQ is de partij die altijd bezig is met de volgende stap. Dus we leggen de lat hoger, ook voor de consultants. We kijken hoe en waar zij zich het beste kunnen ontwikkelen, passend bij hun eigen ideeën en ambities en de ambitie van AnyLinQ.”

Rijnders ziet door deze kennisgroei ook een ander voordeel ontstaan: “Doordat we nu beter in kaart hebben waar de ontwikkelingsvraag van de consultant ligt, zien we ook beter hoe dat voor de klant is. Soms is een consultant aan het werk op basis van ‘netwerk & security’, maar duikt er opeens een vraag met betrekking tot Microsoft Azure op. Normaal zouden we dan die expertise bijschakelen, maar nu kijken we hoe we die consultant zelf met die kennis kunnen verrijken. Daarmee is niet alleen de consultant beter af, maar ook de klant. Er komt dus een crossover tussen die kennisgebieden waardoor onze consultants breder inzetbaar zijn, zonder verlies aan focus.”

Compliment
Dat deze ontwikkelingen effect hebben mag duidelijk zijn, concludeert Rijnders tevreden: “Het grootste compliment dat we af en toe krijgen is wanneer een klant vraagt of ze een consultant kunnen overnemen. In dienst dus. Gelukkig zeggen de consultants hier meestal ‘nee’ tegen, maar het geeft wel aan hoe tevreden zo’n klant dan is over die consultant.”

Toekomst
Rijnders, inmiddels zelf bijna vier jaar in dienst bij AnyLinQ, is momenteel bezig met 2021: “We zijn de plannen voor 2021 aan het bepalen. De Technical Fieldmanager is pas net in functie dus we gaan de opleidingen en trainingen verder finetunen. Zo kunnen we, samen met de consultants, groeien. Daarnaast bekijken we hoe we inniger met onze andere bedrijfstak, Solutions, kunnen samenwerken. Vooral op het gebied van kennis en kennisdeling. Daar is voor AnyLinQ als geheel nog echt winst te behalen. En dus ook voor onze klanten. We hebben een fantastisch team van uitstekende professionals dus ik zie die toekomst met het volste vertrouwen tegemoet.”